Fri for mobberi;
Tænk på, hvor vigtige trygge, inkluderende fællesskaber er for børns trivsel, glæde, leg, dannelse og læring. Og tænk så på det modsatte: At være et lille barn, der ikke kan finde nogen at lege med. Som befinder sig i periferien af børnehavens eller klassens fællesskab.
I sådan et barn opstår tvivlen nemt: Er jeg værd at lege med? Er jeg god nok, som jeg er? Hvor hører jeg til?
De erfaringer, børn får med fællesskaber og relationer i dagtilbud og i skolen, tager de med videre i livet. Er oplevelserne positive, bidrager de til børnenes selvværd og mod på at træde ind i nye fællesskaber – i fritiden, uddannelse, personlige relationer og arbejdslivet. Er de ubehagelige, kan de føre til negative følelser, mistillid til omgivelserne og ensomhed.
Derfor er det vigtigt at arbejde målrettet og kontinuerligt med at skabe trygge og inkluderende børnefællesskaber i dagtilbud og skole – fra børnene er helt små.
Det kan Fri for Mobberi hjælpe med.
Fri for Mobberi arbejder med mobningens modsætning
Fri for Mobberi består af materialer og aktiviteter målrettet det pædagogiske arbejde med børns sociale kompetencer og trivsel i dagpleje, vuggestue, børnehave og indskoling (0.-3. klasse).
Programmet tager udgangspunkt i at arbejde med at fremme mobningens modsætning: Et trygt og inkluderende børnefællesskab. Fri for Mobberi forebygger mobning i de konkrete børnefællesskaber, som programmet bliver brugt i, og giver samtidig børnene sociale kompetencer og pejlemærker, som kan følge dem videre i livet.
Fri for Mobberi danner en ramme for arbejdet med at skabe trygge børnefællesskaber, og støtter jer i at lære børnene, hvad tolerance, respekt, omsorg og mod vil sige i børnehøjde.
Fri for Mobberi er udviklet på baggrund af forskning, der viser, at mobning er et gruppefænomen, som opstår i børnegrupper med lav tolerance.Fri for Mobberi 3-6 år
I børnehaven begynder børn for alvor at lege med hinanden, og de får deres første erfaringer med konflikter og med følelsen af at føle sig med i eller udenfor fællesskabet.
At kunne knytte venskaber og indgå i legerelationer har afgørende betydning – både for børnenes trivsel og glæde her og nu og for deres videre udvikling og læring.
Med Fri for Mobberi kan vi og du hjælpe børnehavebørnene med at blive opmærksomme på, hvordan man er en god ven, og med at tackle konflikter og drillerier.
Når vi arbejder målrettet med at skabe fællesskaber kendetegnet af tolerance, respekt, omsorg og mod, så bliver det trygt. Vi er med til at give børnene positive erfaringer med fællesskaber, der kan forebygge mobning.
Vi anvender planlagte aktiviteter, som led i vores daglige rutiner, og når vi taler og leger med børnene.
Børn har brug for gode kammerater og for trygge, inkluderende fællesskaber for at trives og udvikle sig.
I et trygt børnefællesskab:
- er tolerancen og respekten for hinanden så høj, at børnene kan se ud, hedde og være præcis, som de er.
- hjælper børnene hinanden og har øje for, at alle kan bidrage med noget.
- er der ingen, der bliver mobbet og holdt udenfor.
Derfor er det vigtigt at have øje for at skabe trygge fællesskaber – helt fra dit barn er lille.
Du er rollemodel i dit barns sociale liv
I dagplejen, vuggestuen, børnehaven, skolen og SFO’en er det de voksnes opgave at sikre, at der er et trygt fællesskab blandt børnene, men som forælder kan du også gøre en forskel.
Når du bakker op om børns sammenhold og fællesskaber og samtidigt støtter dit barn i at vise omsorg og være modig og sige fra, når hun eller han er vidne til udelukkelse og drilleri, så gør du en forskel i forebyggelsen af mobning.
Forældretip
Hvis du følger – og gerne diskuterer med de andre forældre – Fri for Mobberis syv gode forældreråd, er du godt på vej til at sikre, sikre, at alle børn – også dit eget – bliver en del af fællesskabet.
Støt dit barn i at lege med forskellige – både i børnehaven/skolen og i fritiden
Det styrker børnenes fællesskab og forebygger mobning, når børnene kender hinanden godt på kryds og tværs. Når du gør en ekstra indsats for at få legeaftaler med alle – også dem, dit barn ikke plejer at lege med – så er du med til at sikre alle børn en plads i fællesskabet.
Tal ordentligt om og til andre børn, forældre, pædagoger og lærere
Børn spejler sig i deres forældre, og hvis du er positiv over for børnehaven/skolen, pædagogerne, lærerne, kammeraterne og deres forældre, så vil dit barn også være det. Sig fx hej til alle – både børn og voksne – når du bringer og henter dit barn, og lær kammeraternes navne at kende.
Hold arrangementer for alle
Fødselsdage betyder meget for børn. Det gør både ondt på det barn, der ikke inviteres med, og på det barn, som ingen gæster får. Bestræb jer på at invitere hele stuen/klassen – eller alle piger eller alle drenge – når I holder fødselsdag eller andre fester, og prioritér, at dit barn kan være med, når andre inviterer.
Støt dit barn i at reagere, hvis en kammerat bliver udsat for noget uretfærdigt
Børn, der ikke er en del af børnefællesskabet, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en kammerat. Ros dit barn, når hun eller han hjælper en kammerat, der har brug for det. Børn, der har mod til at sige fra, og som er gode til at hjælpe og trøste andre, vokser indeni.
Vis interesse for dit barns digitale liv
Børn ved, hvordan de betjener medier, men forstår dem ikke altid. Derfor har de brug for vejledning fra voksne. Vær nysgerrig og leg med – og tal med dit barn om, hvordan man også i den digitale verden udviser omtanke over for andre.
Spørg ind, hvis dit barn er ked af noget
Anerkend dit barns følelser, men husk også, at der altid er flere sider af samme sag. Hjælp dit barn til at tænke over, om andre børn kunne have oplevet tingene på en anden måde i forbindelse med en konflikt og tal evt. med andre forældre, en lærer eller pædagog, inden du reagerer på en konflikt.
Vær åben og positiv, hvis andre forældre fortæller om deres barns udfordringer
Det er meget svært at fortælle, at ens barn er ked af det eller har problemer i børnehaven/skolen og fx har brug for legeaftaler og kammerater. Vis interesse og åbenhed – så bliver det lettere for alle.
Link: Syv tips til forældre i børnehaven - Fri For Mobberi